HTML

Álmaim háza

Álomház, kompromisszumok nélkül. Ez egy vélhetőleg véges életciklusú blog lesz, mivel a téma adott, ezt szeretném körüljárni.

Friss topikok

  • Before: Hú, nem is vártam, hogy ide bekommentel valaki, főleg, hogy így elhanyagoltam ezt a blogot. A föl... (2008.10.09. 21:11) A ház - Az alapelvek

Az első kérdés: hol legyen?

2008.05.07. 22:47 Before

Az első konkrétumok az álomházammal kapcsolatban rögtön jól mutatják, mennyire nehéz is pontosan megfogalmazni az ember vágyait.
Bár, a probléma ez esetben inkább az, hogy túl sok mindent szeretne az ember, pl legyen a telek a Holdon, vagy egyéb csöndes helyen, de azért emberek között, stb. Persze, azért  pár dologról pontos elképzeléseim vannak, az egyszerűség kedvéért ezekkel kezdem az elmélkedést.
A ház - szerintem - elválaszthatatlan része az a földterület, ahol áll az épület(együttes), annak pedig szintén fontos, meghatározó része a környezet, amin belül található. Számomra alapfeltétel, hogy a házam Budapesten legyen, azon belül pedig budán.  Ennek legvalószínűbb oka,  hogy világéletemben itt éltem,  nehezen tudnám elképzelni, hogy kiköltözzek a városból. Hülye sznob dolognak hangozhat, de semmi ilyesmi nincs mögötte.
Ebben az a vicces, hogy a jobb budai területek alapvetően domboldalon találhatók, viszont a másik biztos pont, amit egészen pontosan tudok: nem akarok sípályán lakni. Nekem az a föld legyen vízszintes, így csakis valamilyen lapos, vagy lankás, feltölthető, támfalazható terület jöhet szóba. Persze legyen szép panoráma is! :)
Nyilvánvaló, hogy a teljes projektnek ez a része a legkevésbé kivitelezhető, hiszen legyen akármennyi pénze az embernek, ha a kívánatos telek nem létezik, kompromisszumokat kell kötni. A fent leírtak szerencsére még nem teljesen lehetetlenek, ilyen területeket ismerek jómagam is.
A telek lehetőleg legyen erdő mellett, maga a telek pedig lehetőleg ősfás, mivel imádom a nagy, terebélyes fákat. Sajnos ez a két dolog eléggé ellentmondásos, mivel az erdő melletti területek rendszerint irtással keletkeznek, ahol ritkán maradnak meg fák, de azok sem azok a klasszikus ősfák. Gyönyörű ősfás telkek főleg a 12. kerületben, a Rózsadombon és hasonló helyeken találhatók. Ezek viszont elhelyezkedés szempontjából nem nagyon vonzanak, annak ellenére, hogy az eddigi feltételeimnek jószerivel azért megfelelnének. Azt hiszem az ősfák buknának, ha választanom kéne...

No, egy nehéz kérdés, a méret. Régebben abszolút gigantikus méretekben gondolkoztam, kastélypark, arborétum és hasonló birtokszerű helyekben. Ezek gyönyörűek és kevés klasszabb dolog van, mint ezekben sétálni, vagy csak ülni egy tóparton, de ezek legalább annyi problémával is járnak, mint örömmel, ráadásul az ember mindent hamar megszokik, és a gigabirtoknak is csak kis részét használnám, így erről - fájó szívvel - letettem.
Nehezen tudnám meghatározni - főleg konkrét négyzetméterben - mekkora telket is szeretnék. A legjobb szó, amivel ki tudnám fejezni, az az emberléptékű, ezzel viszont az a probléma, hogy mindenkinek mást jelent. Összességében nem akarok túl nagy területet, legyen belátható, de azért legyenek jellegzetes részegységei. Ha mindenáron ki kéne böknöm egy számot, hát, valahol 3 és 5000nm között, de egy nagyon jó adottságú telek esetén kevesebb is elég lehet. Persze ez baromi nagy, főleg budapesti viszonylatban, de ha a több hektáros parkot veszem alapul, akkor kimondottan szerény. :)
Bár nem szigorúan a telek témája, de fontosnak tartom itt is megemlíteni, hogy nagyon lényeges szempont a tájolás, a növényzet kialakítása, amiket úgy kell összehangolni, hogy legyenek a telken állandóan napsütötte, állandóan árnyékos és vegyes területek egyaránt. A telek formája négyzetes legyen, arányaiban extremitásoktól mentes, valahol az aranymetszés környékén.
Tetszenek az olyan megoldások, ahol az utcáról nem látni semmit, csak egy kapu és utána behajtóút visz a házhoz, főleg amcsi filmekben látni hasonlókat. Persze ez is egy olyan tetszetős dolog, ami felrúg pár egyéb szempontot, de jelen keretek között ez nem olyan nagy probléma. :)

A környezet - mint említettem az elején is - elég fontos. Nem akarok az "isten háta mögé" költözni és nem is egy remetelakra vágyok, tehát normális, közműves, beépített területen szeretnék lakni. Átlagos infrastruktúra, normális szomszédság, stb. Ezket a szempontokat egyébként - bár a végére hagytam - talán a legfontosabbnak érzem, mivel a cél - álomház ide, álomház oda - a normális, hétköznapi élet.

Pár apró, de fontos dolog a végére:
- jó, biztos talajmechanikai jellemzők, stabil, biztos alapok, megfelelő talajszerkezet
- lehessen kutat fúrni
- lehetőleg ne legyenek fölötte további ingatlanok, ne lehessen belátni a telekre

Szólj hozzá!

Címkék: közösség ház lakás park telek álomház

A bejegyzés trackback címe:

https://alomhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr35459192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása